Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, sycące i nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej jemy pizze. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci smakują równie pyszne potrawy takie jak tortellini, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele półproduktów naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie są też nie tak typowe włoskie potrawy, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz potrawy z wielu miejsc Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy naturalnie włoski nastrój.
Włoska kuchnia nie jest trudna, co nie zmienia tego, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Dobre wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która ubiega się do bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać trunków. Kolacja na włoską modę koniecznie musi zawierać też aperitiff. Lampka alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji standard. włoski kucharz Najbardziej popularne wina z Włoch to toskańskie chianti, lombardyjskie oltrepo pavese a także cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać bogatą kartę win.
Klasyczna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać fenomen kuchni włoskiej bez wahania warto wybrać się do restauracji, która potrafi przyrządzić nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film