Dobra kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Spośród szerokich opcji, jakie daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie jedzenie
Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. jedzonko Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, focaccia, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film